Decyzja o otwarciu własnej działalności gospodarczej nierozerwalnie wiąże się z inwestycją w wyposażenie. Tego rodzaju wydatki będą szczególnie wysokie, jeżeli planujemy otworzyć punkt gastronomiczny. W poniższym wpisie postaramy się odpowiedzieć, jakie wyposażenie do baru jest niezbędne oraz jak kształtuje się koszt zakupu sprzętu.

Wyposażenie nowe, czy też używane?

Używane wyposażenie baru jak najbardziej może spełnić swoją rolę, aczkolwiek należy pamiętać, że wybierając sprzęt należy zwracać uwagę zarówno na walory użytkowe, jak i estetyczne. Wyposażenie musi wpasować się w stylistykę. Oczywiście można zdecydować się na zakup sprzętu, który wizualnie nie zachwyca, ale musi on być ukryty przed wzrokiem klientów.

Oczywiście w każdym innym przypadku warto postawić na nowy towar. Wato również przemyśleć kwestie wypożyczania sprzętu do baru. Wypożyczalnie sprzętu gastronomicznego to idealny sposób na zaoszczędzenie, jeżeli określone kategorie urządzeń będą wykorzystywane sporadycznie. Dotyczyć to może m.in. dystrybutorów do napojów.

Profesjonalny sprzęt w barze

Oczywiście na wyposażenie baru składa się duża ilość sprzętów i urządzeń. Przede wszystkim bar tak samo, jak inne punkty handlowe musi być wyposażony w kasę fiskalną, reklamę zewnętrzną, sprzęt grający oświetlenie oraz wiele innych elementów, która są wspólne dla większości działalności gospodarczych. Pomijając te elementy wyposażania należy wspomnieć m.in. o:

– telewizorze,
– ekspresie ciśnieniowym,
– młynku do kawy,
– chłodziarko-zamrażarce,
– witrynie chłodniczej,
– kostkarce i kruszarce do lodu,
– chłodziarce do piwa wraz z przyrządami.

Oczywiście wymienione sprzęty oprócz punktów tak oczywistych jak umeblowanie to wciąż tylko część rzeczy, jakie składają się na wyposażenie baru. Nie można zapominać m.in. o różnorodnych akcesoriach, bez których funkcjonowanie baru nie jest możliwe. Mowa m.in. o takich rzeczach, jak blender barmański, shaker, czy też o niewielkich i niepozornych akcesoriach jak otwieracz do piwa.

Koszt otwarcia baru

W praktyce oznacza to, że koszt wyposażenia baru jest uzależniony od wielu czynników. Pierwszym z nich jest sam lokal, w którym ma znajdować się bar.

O ile była w nim wcześniej prowadzona działalność gastronomiczna koszt dostosowania lokalu do działalności baru będzie niższy, aniżeli wyposażania pomieszczenia w stanie deweloperskim.

Wyposażenie baru dostępne jest w ofercie Gastroprodukt.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here